InstagramFacebookFacebookYoutubePinterestTwitterLinkedin096 707-40-47Рус

Як доглядати за рослинами на садовій ділянці

Коли створення ландшафтного дизайну закінчено, час підходить до догляду за всіма посадженими рослинами. Адже доглянутий сад завжди привертає увагу гармонійністю і красою.

Догляд включає в себе кілька пунктів:

  1. Полив.
  2. Мульчування.
  3. Добрива.
  4. Обрізка.
  5. Боротьба з шкідниками і хворобами.
  6. Інші види догляду.

Полив

Всім рослинам для росту необхідна вода. Кількість необхідного поливу залежить від виду рослини і її розмірів. Але з поливом слід бути обережними.Так як не всі рослини люблять рясний полив. А перенасичення ґрунту вологою, призводить до зменшення повітря в грунті, що в свою чергу веде до кореневої гнилі. Кореневу гниль дуже важко діагностувати, до того ж рослину важко врятувати. Щоб не допустити переливу або недоливу найкраще облаштувати автоматичний полив. Він не тільки сильно економить час, а й точно все поляє в потрібній кількості. Звичайно,облаштуванням автоматичного поливу повинні займатися професіонали. Адже саме вони можуть правильно розрахувати кількість необхідної води, правильно змонтувати і запрограмувати автоматичний полив.

Мульчування

Мульчування виконує кілька важливих функцій в саду: зберігає вологу в ґрунті, запобігає проростанню бур'янів і ерозії ґрунту. Мульча допомагає знизити частоту появи грибкових хвороб. В основному використовуються природні матеріали (соснова кора, тирса, тріска), які при розкладанні збагачують грунт органічними речовинами. А взимку вона захищає рослини від перемерзання кореневої системи. До того ж, це відмінний декоративний елемент, який підкреслить ландшафтний дизайн і додасть йому вишуканост та практичності.

Для мульчування рослин використовуються різні варіанти мульчі. Вона може бути органічна: соснова кора різних фракцій, тріска або тирса, кокосове лушпиння і ін. Органічна мульча ідеально підходить не тільки для декоративних рослин, але і для плодових. Буває і неорганічна мульча: різноманітні види кам'яної крихти, гальки і т. д.

Використовувати її дуже просто. Спочатку на клумбах слід постелити агротканину. Вона додатково захистить ваші клумби від проростання і поширення бур'янів, і буде утримувати мульчу. Якщо це не органічна мульча, то агротканина не дасть потрапляти дрібним камінцям в грунт. Потім насипається шар мульчі, в середньому він становить 4-5 см. Слід пам'ятати, що мульча не повинна закривати кореневу шийку рослин. Періодично (1-2рази на рік) мульчу необхідно оновлювати.

Добрива

Для правильного розвитку і росту рослин необхідні не тільки вода і сонячне світло, але і поживні речовини. Якщо будь-яка з поживних речовин знаходиться в дефіциті, рослина може почати хворіти. Тому дуже важливим етапом у догляді за рослинами є регулярне внесення добрив.

При внесенні добрив, ви збагачуєте грунт мікро- і макроелементами. Так, азот сприяє активному росту рослин, фосфор покращує цвітіння, а калій допомагає правильно розвиватися стеблам і кореневій системі рослини. Дотримуйтесь рекомендацій виробника, щодо кількості і частоти застосування добрив. Зазвичай добрива слід вносити кілька разів на рік. Навесні вносять азотні добрива, щоб збільшити силу росту рослин. Восени вносять осінні добрива, які багаті калієм і фосфором, вони допомагають рослинам накопичити необхідні елементи для кращої зимівлі. Звичайно, такий графік не стосується газону. Адже газон краще удобрювати близько 1 разу намісяць. Так само частіше удобрюються троянди.

Вносити добрива дуже просто. Залежно від їх типу (сухі або рідкі), їх слід розвести у воді в необхідній пропорції і полити рослини, або просто розсипати під рослиною.
Пам'ятайте, при посадці рослин добрива не використовуються, так як вони можуть «попалити» молоді коріння. При посадці використовуються тільки стимулятори росту для кореневої системи. Перші добрива можна вносити в невеликих дозах через півроку після посадки рослин.

Слід не забувати, що занадто велика кількість добрив, теж може нашкодити вашим рослинам. При надлишку таких речовин, рослина стає занадто чутливою до різних шкідників, хвороб і факторів навколишньо госередовища. А хронічне перегодовування рослини може привести до їїзагибелі.

Обрізка

Навіть при самому мінімальному догляді в садах необхідна регулярна обрізка. Вона надає не тільки охайний вигляд рослинам, але і стимулює зростання, сприяє підвищенню циркуляці їповітря і зменшує кількість шкідників і хвороб. Є різні види обрізки: формувальна, омолоджувальна і санітарна:

  • Формувальна обрізка використовується для додання рослині необхідної форми. У плодових рослин вона використовується, щоб збільшити кількість квітів, а в подальшому і фруктів.
  • При омолоджуючій обрізці видаляються всі старі стебла. Це допомагає рослині перенаправити свою енергію на зростання нових пагонів.
  • Санітарна обрізка характеризується видаленням пошкоджених або хворих частин рослини.

Для обрізки необхідні садові інструменти: сікач, садові ножиці, пила. Обрізку проводять тільки в сонячну, суху погоду. Так як при вологій погоді на місцях зрізів можуть швидко виникати і поширюватися грибкові інфекції. Місця великих зрізів обов'язково слід замазати садовим варом. Після обрізки слід обробити інструмент для уникнення поширення хвороб.

Боротьба з шкідниками та хворобами

Хімічна обробка саду і присадибної ділянки проводиться для запобігання появи різних захворювань і появи шкідників. Повірте, що краще попередити їх появу, ніж потім лікувати рослини. Оптимальним є щомісячна обробка рослин акарицидами і фунгіцидами. Акарициди борються проти комах та інших шкідників, а фунгіциди попереджають появу грибкових хвороб.

Але, не забувайте, що хімічна обробка плодового саду повинна проводитися за спеціальним графіком, щоб не нашкодити врожаю. Адже якщо обробити плодові рослини під час цвітіння, то є велика ймовірність що їх не буде опилено, а отже і врожаю не буде.

Важливо знати, що хімічна обробка проводиться тільки в спеціальних засобах захисту та спеціальним обладнанням. Після проведення обробки обладнання слід помити. Так само необхідно вимити руки і обличчя.

Інші види догляду

До інших видів догляду за рослинами відносяться прополка, збір врожаю, видалення відцвілих суцвіть.

Всі знають, що клумби періодично слід прополювати, адже бур'яни не тільки конкурують з декоративними рослинами за поживні речовини і воду. Бур'ян може просто «заглушити» декоративну рослину, що призведе до загибелі останньої.

Збір врожаю необхідно проводити вчасно. При цьому необхідно видаляти і викидати пошкоджені плоди. Так як вони є джерелом хвороб, і залучають на присадибну ділянку шкідників.

Після цвітіння слід видаляти відцвілі квіти - це не тільки додасть більш естетичний вигляд рослинам, але і буде стимулювати появу нових кольорів. Це правило в основному стосується багаторічних і однорічних рослин і троянд. Але, наприклад, навіть на бузку, після цвітіння залишаються дуже непривабливі, коричневе насіння, яке краще просто видалити. Видалення відцвілих суцвіть і квітів у деяких рослин, стимулює закладку велико їкількості квіткових бруньок на наступний рік. До таких рослин належать рододендрони та азалії.

До інших видів догляду за рослинами відноситься і підготовка саду до зими. Сюди можна включити:

  • прибирання опалого листя. Все опале листя бажано зібрати і викинути, адже в ньому можуть зимувати шкідники, і воно є розповсюджувачем хвороб.
  • укутування  рослин, що вимагають утеплення. Будуються спеціальні курені або рослини просто замотуються агроволокном. Це робиться для більш теплолюбних, особливо, молодих рослин.
  • обмотування рослин. Рослини, такі як туя або скельні ялівці, переважно на зиму не туго змотати мотузкою. Це допоможе рослині «не розвалитися» під снігом.
  • замотування стовбурів проводиться для уникнення морозобійних тріщин. Проводиться воно мішковиною або Спандбондом.
  • укриття рослин тіньовкою. Деякі рослини (тиси, самшити, деякі види хвойних рослин) в кінці лютого і на початку березня можуть підгорати під сильним сонцем. Для того, щоб цього уникнути використовується спеціальна затіняюча сітка, яка захищає рослини від сонячних променів.


Найкраще довірити догляд за рослинами професіоналам. Адже вони не забудуть, коли і які роботи слід проводити в саду і на присадибній ділянці. І не забувайте, що при правильному догляді Ваш сад буде вдячний вам і буде радувати вас кожен день. Звертайтеся в компанію ландшафтного дизайну "Магія саду": 096 707-40-47.

Отримайте безкоштовну консультацію

Ми отримали ваш запит. Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом.
Виникла помилка. Повторіть або зателефонуйте нам.