InstagramFacebookFacebookYoutubePinterestTwitterLinkedin096 707-40-47Рус

Основні правила ландшафтного освітлення садової ділянки

При світлі сонця ландшафт вабить яскравими фарбами і незвичайними текстурами. Але що ж буде вночі ?! А вночі буде ландшафтне освітлення, адже саме воно додасть ландшафтному дизайну завершеність і гармонію.

Схему розташування ландшафтного освітлення, як правило, створюють на фінальному етапі ландшафтного проектування. Адже саме ландшафтне освітлення створює надзвичайну ауру для всієї ділянки в темний час доби. За допомогою різноманітних підсвічень в ландшафті можна виділити привабливі рослини або цілі частини саду, які в темряві було б не розгледіти.

Що ж слід підсвічувати або висвітлювати?

  1. Пішохідні і садові доріжки, патіо і ін. Звивисту доріжку або патіо потрібно висвітлити в  першу чергу, щоб уникнути травматизму. До того ж, за допомогою правильно підібраних світильників, можна додати вишуканості і загадковості.
  2. Архітектурні особливості. Додайте родзинку в області, які не приваблюють до себе увагу протягом дня. Наприклад, при правильному освітленні проста кам'яна стіна може стати чимось незвичайним в темний час доби.
  3. Особливості ландшафтного дизайну. За допомогою променя світла можна виділити величне дерево або красиві чагарники, які просто «оживуть» в темному саду.
  4. Альтанки, перголи, берсо і ін. Підвісні ліхтарі, повішені всередині альтанки, створять чарівну атмосферу, а світлодіодні гірлянди підкреслять елегантність і внесуть затишок.
  5. Водні об'єкти. До таких об'єктів належать фонтани, басейни, ставки і ін. Підсвітити їх можна водними прожекторами знизу, візуально додаючи теплоту, або доповнити світлодіодними кулями, плаваючими на поверхні.
  6. Завжди необхідно добре освітлювати під'їзд. Адже правильне освітлення входу буде не тільки безпечне, але і створить теплу і гостинну атмосферу. Слід звернути увагу, що при висвітленні будинку, необхідно ретельно підібрати ширину і розміщення променя, щоб світло не потрапляло у вікна.

Основні типи садового освітлення

Розміщення освітлення важливо в будь-якому ландшафтному дизайні. Це є визначальним моментом при виборі світильників і ліхтарів.

  1. Функціональне освітлення. Такий тип ілюмінації використовується для освітлення доріжок і стежок, терас, барбекю та інших об'єктів, які можуть бути використані в темний час доби. Найчастіше використовують маркувальний тип функціонального освітлення - висвітлюються контури необхідних об'єктів (доріжок, патіо і ін.). До функціонального висвітлення так само відноситься зовнішнє охоронне освітлення. Часто для цього ліхтарі розміщують по периметру присадибної ділянки з метою безпеки.
  2. Декоративне освітлення або точкове освітлення - один з найпоширеніших видів ілюмінації. Для нього використовується промінь світла спрямований на фактурне дерево або скульптуру. Розділяють кілька підвидів точкової ілюмінації: освітлення вгорі і освітлення знизу. Спрямоване світло вгору, від рівня землі, виділяє ключові архітектурні та ландшафтні особливості. Освітлення архітектурного елемента зверху вниз в основному використовується в цілях безпеки. Це пов'язано з тим, що при висвітленні зверху охоплюється велика територія. У ландшафтних цілях такий тип освітлення використовується для створення ефекту місячного світла.
  3. Святкове освітлення. Всі ми любимо свята. Ну а яке ж свято без різноманітних гірлянд?! Саме гірлянди створюють затишок.

Типи світильників для садового освітлення

Тепер, коли ви знаєте, що саме хочете освітити, треба вирішити, як це зробити? Для цього є кілька основних типів світильників, які допоможуть Вам у цьому.

  1. Декоративні ліхтарі. Це, ймовірно, найпоширеніший тип ландшафтного освітлення. Вони можуть бути розподілені по доріжці або використані для підсвічування певної ділянки. Різноманітність форм і видів величезна. Висота таких ліхтарів варіює зазвичай від 0,5 до 1 метра. Ці світильники характеризуються розсіяним світлом, яке не сліпить, але відмінно підходить для маркувального освітлення доріжок, патіо, терас.
  2. Традиційні садово-паркові світильники. Цей тип світильників відмінно підходять для створення архітектурного вигляду або стилізації простору. Як правило, ці світильники розміщені на високих опорах. Відмінно підійдуть для великих територій. Висота може коливатися від 0,5 до 4 метрів. Основною характеристикою є синусна крива розподілу світла, при цьому світло розподіляється на всі боки. Використовуються при висвітленні проїжджої частини, широких садових доріжок та інших великих площ. Оскільки такі світильники дуже яскраві, їх часто розміщують на початку або кінці доріжок в якості фокусу.
  3. Прожектор. Прожектори стануть основою будь-якої ландшафтної системи. Прожектори можуть використовуватися для виділення дерев, будівель, скульптурних та архітектурних деталей. Крім звичайних прожекторів, існують і з функцією занурення в воду. Такими прожекторами можна підсвітити ставок, надаючи йому загадковості і вишуканості в темний час доби. Однією з різновидів прожекторів є грунтові світильники, які 'втоплені' в землю. Вони часто використовуються для підсвічування дерев, стін або архітектурних форм.
  4. Настінні світильники або вуличні бра - це декоративні світильники, які використовуються для підсвічування стін, патіо, веранд. Так само можна використовувати вертикальні вбудовані світильники для освітлення сходів, ступенів, патіо, підпірних стінок.

Як уникнути помилок

Дизайн садового освітлення, як і будь-який інший добре організований проект, вимагає правильного планування. Звичайно, облаштування ландшафтної ілюмінації краще довірити професіоналам. Таким чином, ви зможете не витрачати даремно зусилля і гроші, до того ж це допоможе уникнути багатьох помилок. Але на що ж слід особливо звернути увагу?

  1. Планування. Кожен світильник повинен мати мету. Якщо ви хочете максимальної ефективності, то кожен світильник, розташований на присадибній ділянці, повинен виконувати відведену йому функцію.
  2. Безпека. Плануйте, де помістити кабелі, перш, ніж встановлюватисадове освітлення. Наполегливо рекомендується використовувати лампи низької напруги. Так як кабелі, як правило, закопані неглибоко, або укладені прямо на поверхні, уздовж краю доріжки. У таких місцях його легко пошкодити при садових роботах в саду. Тому використання низьковольтної проводки для всіх ламп на рівні землі є найкращим запобіжним засобом. Слід не забувати і про влагозахисні розетки.
  3. Правильний інтервал. Не варто надмірно висвітлювати доріжки. Дайте світлу більше простору, щоб краї кожного кола світла майже не перекривалися або не торкалися одне одного. При цьому ви зможете не тільки заощадити на освітленні, але і створите красиво освітлену стежку. Ідеальним є ландшафтне освітлення в якому видно тільки ефект світла, а не освітлювальні прилади.
  4. Підбір світильників. Слід відповідально поставитися до підбору світильників. Не варто використовувати ліхтарі, які занадто яскраві, або створюють відблиски. Так само при виборі ліхтарів для саду, слід звернути увагу і на пило- та вологозахист.
  5. Безпека для рослин і оточуючих. Пам'ятайте, що галогенні і лампи розжарювання нагріваються, а це може принести шкоду підсвічуваним рослинам.
  6. Система ландшафтного освітлення проектується разом зі створенням проекту озеленення ділянки. Щоб уникнути помилок краще довірити це фахівцям, які не тільки правильно змонтують, але і підкреслять вишуканість ландшафтного дизайну освітленням.


Підсвічені доріжки, дерева і чагарники створюють просто чарівну атмосферу навколо будинку після заходу сонця. Освітлення вашої ландшафтної ділянки в Києві та Київській області ви можете замовити в нашій компанії. Телефонуйте: 096 707-40-47.

Отримайте безкоштовну консультацію

Ми отримали ваш запит. Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом.
Виникла помилка. Повторіть або зателефонуйте нам.