InstagramFacebookFacebookYoutubePinterestTwitterLinkedin096 707-40-47Рус

Покрокові доріжки в ландшафтному дизайні

Покрокові доріжки – популярний та ефектний прийому ландшафтному дизайні. Будь-який сад відразу набуде сучасного і стильного вигляду, якщо додати до нього покрокові доріжки. Вони незамінні в зонах саду, де рідко ходять і не потрібні магістральні основні стежки, а також непомітні, ненав'язливі та легкі в конструкції, тому часто їх використовують, як мощення другорядних або декоративних доріжок.

Покрокові доріжки в саду

Назва її говорить сама за себе - таке мощення доріжок виконується окремими плитами, між якими залишається відстань заповнена газоном або відсипкою.Чому варто вибрати крокову доріжку:

  • Універсальність у дизайні. Крокова доріжка виглядає легко та потопає в траві газону, створюючи ефект суцільного озеленення, завдяки чому підходить для ділянок будь-якого розміру та ландшафтного стилю.
  • Економія коштів. На покрокову доріжку йде менше будівельного матеріалу, не потрібен бордюр по краях, як для звичайної садової доріжки. Крокові плити можна монтувати на вже покладений газон.
  • Простота обслуговування. Немає необхідності продумувати відведення води з покрокових плит - вона не застоюється на поверхні, ефективно уходячи в газон. Менше видно сміття та забруднення.
  • Маневреність у дизайні. Можливість швидко змінити дизайн саду за рахунок простоти та нетрудомісткості демонтажу плит та зміни напряму доріжок.

Вибір матеріалу

Актуальними є покрокові доріжки з натурального каменю - сланцю, граніту, лабрадориту, пісковика, ін. Для ландшафтних садів природного стилю добре підійдуть плити з рваного натурального каменю, кожна з яких має свою неповторну форму.
Більш економічний варіант - покрокові доріжки з бетону, зі штучного каменю (керамограніт), зі спилів дерева.

Плитку для покрокової доріжки можна купити різних розмірів, форм і забарвлень, головне, що її розмі рповинен бути не менше 30 × 40см, щоб нога людини вільно вміщалася. А ось максимальні розміри залежать від дизайну саду, при чому комбінація плит різних форм і периметрів стане цікавим елементом декору в ландшафтному дизайні ділянки.

Монтаж покрокової доріжки

Не можна покласти плити прямо на газон. Для крокових доріжок великої протяжності краще робити основу, як і для садових доріжок суцільного мощення. Для невеликих доріжок або плит можна зробити полегшен уподушку-основу.
При мінімальних навичках можна провести укладання покрокової доріжки своїми руками, але слід врахувати всі аспекти:

  1. Рівень мощення. Плити повинні бути повністю втоплені в газоні, щоб не заважати при покосі трави, і розміщуватися на одному рівні по всій довжині доріжки.
  2. Відстань між плитами. Мінімальна відстань між плитами – 5 см, максимальна – 20-30 см. Але при цьому враховуйте дизайн саду та самих плит, щоб покрокова доріжка створювала логічний ланцюжок, а не виглядала розкиданою по газону. Загальна порада для вибору кроку між плитами - враховувати особливості господарів саду і зробити крок таким, щоб було зручно саме їм. Адже у кожного з нас свій зріст та довжина ніг, стиль ходьби. Перед замовленням плит варто розкласти на підлозі або газоні макети (можна з картону, аркушів паперу) і спробувати крокувати, таким чином обравши оптимальний розмір плит та відстань між кроками.
  3. Етап монтажу. Найкраще продумувати покрокові доріжки ще на етапі проектування саду. Хоча це той вид доріжок, які можна додати на готовий газон. Особливо якщо це рулонний газон, який досить просто зняти у потрібних місцях.


Компанія Магія саду Катерини Кордун зібрала фахівців, які виконують ландшафтні роботи на будь-якому етапі та будь-якої складності. Адже часто вже готовий садок потребує доповнення або оновлення. Ми додамо покрокову доріжку на газоні, досадимо рослини або виконаємо перепланування озеленення. Всі ціни наландшафтний дизайн у Києві та Київській області вказані на нашому сайті.

Отримайте безкоштовну консультацію

Ми отримали ваш запит. Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом.
Виникла помилка. Повторіть або зателефонуйте нам.