InstagramFacebookFacebookYoutubePinterestTwitterLinkedin096 707-40-47Рус

Сухий струмок в саду своїми руками

Будь-яку садову або дачну ділянку прикрасить сухий струмок. Його створення не вимагає великих витрат, хоча при цьому може стати практичним рішенням в дизайні саду.

Сухий струмок у ландшафтному дизайні

Прийом імітації висохлого русла за допомогою каменів прийшов до нас з мистецтва створення садів у Японії. Звичайно сучасні сади рідко створюють дотримуючись класичних правил фен-шуя, але все ж таки сухий струмок принесе в будь-який дизайн саду відлуння японського стилю.

У ландшафті сухий струмок виконує не лише функцію декору. З його допомогою можна приховати дефекти території, обіграти плавний перехід при перепаді висот. Вигини русла замаскують неправильну форму ділянки, а на схилі сухий струмок буде виглядати особливо органічно.

На ділянці, де підземні води піднімаються і виходять на поверхню під час весняної повені, дизайнери застосовують сухий струмок як дренаж. У такому випадку вода буде наповнювати струмок, створюючи справжню водойму, а в сухий період, пересохле русло стане стильним доповненням ландшафтного дизайну. Такий же ефект можна отримати, розташувавши русло сухого струмка біля ринви.

Рослини для сухого струмка

Найкраще для сухого струмка підійдуть низькорослі багаторічники. Вибирайте повільнорослі рослини або ті, які можна підстригати, щоб згодом зелена маса не закрила композицію струмка. Як приклад: карликові хвойні, декоративні злаки, хости. Найбільш органічно виглядатиме рослинність, що росте на берегах водойм, а якщо струмок буде наповнюватися водою, то обов'язково висаджуйте вологолюбні рослини – дербенник, анемони. Добре для сухого струмка підходять ґрунтопокрівники, такі як - флокс, чебрець, вони приховають нерівності, заповнять щілини і порожнечі, та додатково зміцнять кам'яний схил. Якщо на ділянці вже реалізований ландшафтний дизайн, рослини підбирайтеу відповідно до інших композицій.

Як зробити сухий струмок своїми руками, покроково:

  1. Креслення. З його допомогою необхідно визначити розташування сухого струмка на ділянці. Так буде легше визначити траєкторію русла, його ширину, вигини. Ці розміри індивідуальні та залежать від загальних розмірів саду та бажаного дизайну струмка. Але струмок обов'язково повинен включати в себе виток і русло. Виток краще розташовувати на височині, іноді його роль виконує альпійська гірка. Різна ширина і вигини русла зроблять сухий струмок мальовничішим.
  2. Матеріал. Найбільш натурально виглядатиме русло з гладкої річкової гальки різних розмірів.
  3. Облаштування русла. Для початку потрібно очистити всю площу під майбутній струмок від бур'янів. Далі, відповідно до креслення робимо розмітку. Якщо це буде сухий струмок дренаж, то обов'язково потрібно поглибити русло, щонайменше на 15 - 20 см. Після засипаємо русло невеликим шаром піску і накриваємо агроволокном - воно добре пропускає вологу, і не дає прорости бур'янам. Струмок розташований на схилі додатково зміцнюють геоматами, щоб грунт з часом не сповзав.
  4. Укладання каміння. Спочатку викладаємо джерело струмка, надаючи йому форму колодязя або гірки. Берегову лінію починаємо з великих каменів, вони зафіксують агроволокно і зададуть дизайн сухому струмку. Потім рівномірно заповнюємо середину середньою галькою, і насам кінець засипаємо всі порожнечі дрібною фракцією каменю.
  5. Висаджування рослин. Рослини висаджують між камінням по одинці або невеликими групами. Вищі рослини краще садити по краях вздовж русла, а ближче до центру - грунтопокрівники і хвойні, що ростуть горизонтально.

Незалежно від того, вирішите Ви робити сухий струмок самостійно або звернутися до фахівців, у результаті обов'язково отримаєте в саду витончену стилізацію водойми. Такий дизайнерський хід надасть ландшафту динаміку та природність, і вимагатиме мінімум догляду надалі. Компанія Магія саду Катерини Кордун допоможе визначити всі параметри сухого струмка, скомбінувати його з іншими елементами саду, створити максимальне озеленення території, застосовуючи рулонний газон у Києві та області. Дізнатися вартість послуг на ландшафтний дизайн можна тут або за тел. 096-707-404-7

Отримайте безкоштовну консультацію

Ми отримали ваш запит. Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом.
Виникла помилка. Повторіть або зателефонуйте нам.