InstagramFacebookFacebookYoutubePinterestTwitterLinkedin096 707-40-47Рус

Пахісандра в дизайні саду

Пахісандра - рослина-екзот, що потрапила до нас з далеких країн Східної Азії. У природі існує тільки 4 види з роду цього тропічного багатолітника. Хоча, завдяки наполегливим старанням селекціонерів, були виведені і морозостійкі сорти. З першого погляду не можна назвати Пахісандру такою вже незвичайною, хоча є безліч плюсів, за які вона цінується в ландшафтному дизайні.

Зовнішній вигляд

Це вічнозелений низькорослий напівчагарник з глянцевими листочками. У одних сортів листя темно-зеленого кольору, у інших строкаті, з різними відтінками зеленого. Пахісандра частково листопадна рослина. Її листя опадає раз в 3 роки, правда нове відростає дуже швидко, і зміна озеленення проходить непомітно.
Цвіте вона дрібними білими квіточками зібраними в колосовидні суцвіття. Окремо квітки її виглядають доволі просто, а ось у великих посадках створюють чудовий махровий ефект.

Місце посадки

Пахісандра любить мереживну напівтінь, хоча навіть в повністю затінених місцях вона буде відмінно рости. Чим більше тіні, тим більш насиченим стане зелений колір її листя. На сонячних місцях листя поблідніє, і його кількість може зменшитися. (Правда є сорти Пахісандри з строкатим листям, що підходять саме для сонячних ділянок).  Відмінно висаджувати її біля підніжжя дерев з густою розлогою кроною, в місцях біля будинків і будівель, де постійна тінь.
Пахісандра ще й відмінний почвопокрівник. Її стеблинки густо вкриті листям на коротких черешках, тому у великій кількості вона створює ефект суцільного зеленого килима. Ось тільки ні в якому разі не можна використовувати її для газону. Пахісандра чисто декоративна рослина з неодревеснівающим стеблом, який легко можна механічно пошкодити. Тому рулонний газон тут поза конкуренцією. А ось для боротьби збур'янами вона відмінно підійде. Її рясне листя пропускає до землі мінімум світла, а добре розвинена коренева система розташована близько до поверхні, і навіть частково над землею, завдяки чому витісняється майже вся смітна рослинність.

Грунт

Пахісандра не вимоглива до складу грунту. Вона добре росте на бідних і сухих грунтах, якщо вони з низькою кислотністю. Особливо полюбляє вона повітропроникний, пухкий грунт.

Догляд

Один з найбільшихплюсів цієї рослини - мінімальний догляд. Помірний полив - ось все, що їй потрібно.І навіть тривалу відсутність вологирослина може стійко перенести, майжене втративши зовнішньоїсоковитості.

Обрізка

Висота куща Пахісандри досягає 25 - 35 см у висоту. Вона потребує обрізки тільки якщо пагони витягнуться, і рослина перестане якісно куститися. Тоді треба простимулювати рост нових пагонів, шляхом прищипування верхівки. Це зробить рослину більш пишною, а  листочки її стануть яскравіше.

Добрива

Підживлення Пахісандри потрібно проводити дуже обережно, і навіть помірно. Вона не любить концентрованих добрив, аж до повної загибелі.

Шкідники

Ця рослина напрочуд стійка до всіляких хвороб і шкідників, навіть без будь-яких додаткових обробок.

Зимівля

У нас продають тільки зимостійкі сорти. Вони витримуютьдо -29 °, і не вимагають укривання в морози.

Застосування в ландшафтному дизайні

Пахісандра хороший варіант для швидкого і недорогого озеленення. Це свого роду жива мульча, здатна покрити ділянки з мінімальним освітленням і поливом. Вона відмінно підходить для створення лісових композицій в дизайні саду. Тільки висаджуючи її, враховуйте швидке, навіть, можна сказати, агресивне розростання цієї рослини. Потрібно чітко обмежити композиції з нею від інших ділянок саду, в іншому випадку Пахісандра захопить не призначену для неї територію.
А ще це чудове рішення для висадки в контейнерах і горщиках. В такому випадку Пахісандру можна скомбінувати з іншими вічнозеленими рослинами і виставити на терасу, дах, балкон -- круглий рік насолоджуючись зеленню, і не турбуючись про постійний догляд.


Звернувшись в компанію Магія саду, ви отримаєте кваліфіковану поміч у підборі рослин саме для Вашої ділянки. Ми вже багато років розробляємо ландшафтний дизайн в Києві і області, орієнтуючись на побажання замовників, тенденції в ландшафтному дизайні і ціні на нього.

Отримайте безкоштовну консультацію

Ми отримали ваш запит. Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом.
Виникла помилка. Повторіть або зателефонуйте нам.