InstagramFacebookFacebookYoutubePinterestTwitterLinkedin096 707-40-47Рус

Стиль Прованс в саду

Що для Вас означає Прованс?

Здається, що саме це слово увібрало в себе різноманітний зміст - романтика, вино, лаванда, крислатий капелюх і легке бавовняне плаття - у кожного свої асоціації. Давайте ж копнемо глибше і дізнаємося в чому суть Прованського стилю.
Прованс - регіон на південному сході Франції. Він межує з Італією і омивається водами Середземного моря. Це історично значуща територія з яскравими особливостями впізнаваними в усьому світі. Ось відмінні риси місцевості Прованс:
• лавандові поля (регіон здавна славиться виробництвом лавандового масла);
• рівнини порослі польовими квітами і вигорілою на сонці травою;
• невисока зелень, що зростає компактними групами;
• нескінченні виноградники, поля соняшників і оливкові гаї;
• стрункі кипариси уздовж полів, доріг або біля будинків;
• давньоримська архітектурна спадщина і середньовічні церкви.

Прованський стиль в ландшафтному дизайні -- це витончена простота рослин і натуральність оздоблювальних матеріалів. Звичайно, використати в нашому кліматі ті ж рослини, що ростуть в самому регіоні, не вийде. Тому досвідчений ландшафтний дизайнер, допоможе підібрати варіанти максимально схожі за колірною гамою і архітектонікою крони, які привнесуть у Ваш сад нотки Провансу.


Фаворитка Прованського стилю це, звичайно ж, лаванда. Саме вона задає основну колірну гаму в саду - ліловий, фіолетовий, бузковий. Разом з нею можна висадити Котовник, Шавлію. Також відмінна альтернатива - Вербена Бонарска, яка схожа за кольором і фактурою, а цвіте набагато довше.  Дуже доречна буде Гортензія деревоподібна в лілових і білих тонах, вона не тільки надасть саду Прованський вид, але і приверне увагу оточуючих своєю розкішною фактурою. Букети лаванди також можна використати як декор, помістивши в садову вазу, адже вона довго зберігається, як сухоцвіт.


Ефект польової трави створять декоративні злаки. Міскантус, ковила, арундо тростинний, війник, молінія - всі вони відмінно передають середземноморський стиль. Їх легко вирощувати в нашому кліматі і не потрібен особливий догляд.


Із дерев в стиль Прованс чудово впишуться такі вічнозелені хвойні як: Ялівець Скайрокет або Блю Арроу. Туя Смарагд, підстрижена свічкою, відмінна заміна стрункому Кипарису. Для низькорослих груп підійдуть композиції з Спіреї, Бірючини, Кизильника блискучого. І навіть оливкові дерева можна вдало імітувати. Потрібно підібрати рослини з характерними рисами: вигнуті гілки, жорстка і фактурна кора, сріблясте листя подовженої форми. Саме так виглядають зростаючі в нашому регіоні Лох сріблястий, Іва, Обліпиха крушинова.


Прованс це ще й запахи. Тому доречно виділити місце в саду для пряних трав: розмарину, базиліка, м'яти, меліси і т.д. Можна організувати для них охайні декоративні городи, або висадити просто в горщиках підібраних за стилем.

Садові меблі і декоративні елементи теж важливі в цьому стилі. Вони повинні бути з ефектом "нальоту часу", щоб передати середньовічний дух Провансу. Як оздоблювальні матеріали краще використовувати дерево, камінь, метал, і ніякого пластику. Основна атрибутика Провансу - старина в кожній деталі.

Здається, що створити в саду прованський стиль своїми руками буде дуже просто. Але тут потрібно відчувати тонку межу, щоб кількість недоречних деталей не перетворили все в наляпуватий сільський стиль. Все таки Прованс -- це суміш розкоші Лазурного узбережжя і простоти кам'яних будівель, що дійшли до нас із глибини століть.
Компанія ландшафтного дизайну Магія саду завжди готова допомогти в розробці ландшафтного проекту в будь-якому стилі. Наші дизайнери створять для Вас виняткове місце відпочинку, щоб після довгого робочого дня Ви відчули легкий бриз Середземного моря у власному саду.



Отримайте безкоштовну консультацію

Ми отримали ваш запит. Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом.
Виникла помилка. Повторіть або зателефонуйте нам.