InstagramFacebookFacebookYoutubePinterestTwitterLinkedin096 707-40-47Рус

Жива огорожа в ландшафтному дизайні

Жива огорожа - безумовно хороша альтернатива традиційному забору. Не має значення чи це дача, будинок в селі або міської котедж - живий зелений паркан застосовується скрізь. І це не просто популярний декоративний прийом в дизайні саду, це ще й елемент, який виконує багато корисних функцій в ландшафтному дизайні.

Що називають живою огорожею?

Жива огорожа - це лінійна посадка рослин, які поступово зростаючись кронами, створюють щільну зелену стіну. Основне її призначення - це огорожа або розмежування території, а також маскувальна і декоративна функції. На практиці, живий паркан не тільки ховає сад від цікавих поглядів перехожих чи сусідів, а ще є захистом від вітру, від пилу і шуму з вулиці.

Призначення і застосування живоплоту в ландшафті залежить від її висоти:

  • Висока жива огорожа - від 2 метрів заввишки, застосовується для поділу саду на зони. А також для огородження зовнішніх кордонів саду, особливо огорожа висотою від 3 до 6метрів.
  • Середня - висотою від 1 до 2 метрів. Жива огорожа такої висоти зручна для зонування території саду. Вона застосовується для огородження альтанок, терас, зон відпочинку, ігрових зон і т.д.

Як вибрати рослини для живоплоту?

Асортимент рослин для зеленого паркану дуже різноманітний. Тому, запланувавши у себе в саду живопліт, спершу потрібно визначити рослини, що підходять під особливості саме Вашої ділянки, з огляду на її клімат, тип грунту, рельєф, освітленість. Враховуйте також швидкість росту рослин, їх декоративні особливості в різні сезони, вимоги в догляді і стрижці.

Найчастіше для живоплоту вибирають багаторічні чагарники і дерева, які з кожним роком зростатимуть, створюючи більш щільний і високий живий захист для саду. Рідше, але також застосовують для живоплоту однорічні рослини. Звичайно, їх доведеться висаджувати щороку заново, зате таким чином можна урізноманітнити дизайн саду.

За характеристиками застосовуваних рослин можна поділити живі огорожі на:

  1. Вічнозелені. Їх влаштовують з рослин зелених круглий рік, переважно хвойних. Найпопулярніші з них: туя, ялівець, тис, кипарисовик, всі різновиди ялин. З листяних вічнозелених рослин найкраще для живоплоту підходять: самшит, магнія падуболистна. Величезна їхня перевага - восени не потрібно буде вирішувати проблему з опалим листям. Щільність і колір вічнозеленої огорожі не змінюється весь рік, завдяки чому її захисна функція зберігається в будь-який сезон. З іншого боку такі рослини повільно зростають, вимагають більшого догляду, регулярної стрижки або приховування і зв'язування крони на зиму.
  2. Листяні. Це живоплоти, які формують з листопадних рослин з дрібним, густим листям. До них відносяться: граб, спірея, бирючина, дерен, лох сріблястий, барбарис. І хоча ці рослини скидають листя восени, у них є свої плюси. Вони створюють швидкозростаючі живі огорожі, які підходять для різнихкліматичних зон. Не вимагають особливого догляду і частої стрижки, досить бюджетні за вартістю.
  3. Квітучі. Такі живі огорожі складаються з довго квітучих чагарників: гортензія, гібіскус, пузиреплідник, жасмин (чубушник), троянди і т.д. Така огорожа створить на ділянці запашний квітник, і буде довгий час радувати рясним розсипом квітів. Варто враховувати, що під час цвітіння ці рослини неможливо підстригти. Тому квітуча жива огорожа найкраще підходить для великих ділянок, адже вимагає більше місця.
  4. Плетючі. Такі живоплоти створюють з витких рослин, ліан. Найчастіше застосовують: дівочий виноград, кампсис, виноград Вічі, хміль. Слід уточнити, що для цих рослин обов'язково потрібна опора, по якій вони будуть витися. Така огорожа хороша, коли потрібно швидко і дешево заховати непривабливий забір.
  5. Колючі. Формуються з рослин з шипами, таких як: шипшина, ожина, малина. Такі живоплоти є гарною перешкодою для проникнення на ділянку сторонніх. Хоча можуть бути небезпечні для дітей і домашніх тварин, через це краще висаджувати їх уздовж паркану з боку вулиці.
  6. Плодові (ягідні). Живоплоти з рослин, які дають плоди, а точніше: жимолость, обліпиха, смородина, японська айва, колоноподібні яблуні. Такий варіант огорожі принесе в Ваш сад красу і користь одночасно.

Догляд і обслуговування живої огорожі

У плані догляду та обслуговування живоплоти можна розділити на ті що формуються (вимагають стрижки) і вільно зростаючі .Останні, особливо популярні в сучасному ландшафтному дизайні. Стереотип, що огорожу потрібно ідеально стригти під лінієчку, поступово відходить у минуле. Сучасна тенденція створення садів з мінімальним обслуговуванням, зробила модною живопліт, що має природний, неприборканий вигляд.

Способи посадки живоплоту

У нашій країні жива огорожа рідко повністю замінює паркан. У більшості випадків вона висаджується уздовж забору, при цьому маскуючи його і створюючи зелений фон для рослинних композицій в саду. При такій посадці слід залишати невелику відстань від паркану, щоб згодом був доступ для обрізки і обробки рослин з усіх боків.

Густота і щільність живого паркану залежить від відстані між висадженими рослинами. Для формованих огорож необхідна часта посадка, тоді як для вільно зростаючих вона вільніша, з урахуванням діаметра крони рослин в дорослому віці.

Спосіб посадки живоплоту в горщиках на піку популярності в сучасному міському озелененні. Такий прийом незамінний для створення зеленої огорожі на балконі, терасі, на даху і навіть в інтер'єрі в середині приміщення.

Якщо у Вас є земельна ділянка, яку потрібно перетворити на чудовий сад, звертайтеся до компанії Магія саду від Катерини Кордун. Наші фахівці виконають ландшафт під ключ у чітко обумовлений термін, і Вам залишиться тільки насолоджуватися ідеально вкладеним рулонним газоном в обрамленні живої огорожі. Ознайомтеся з вартістю на роботи з ландшафтного дизайну в Києві та області у розділі ціни або телефонуйте за тел. 096-707-404-7







Отримайте безкоштовну консультацію

Ми отримали ваш запит. Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом.
Виникла помилка. Повторіть або зателефонуйте нам.