InstagramFacebookFacebookYoutubePinterestTwitterLinkedin096 707-40-47Рус

Вертикальне озеленення в саду

Вертикальне озеленення стрімко підкорює ландшафтний дизайн. Цей ландшафтний прийом допоможе задіяти додаткові площини в саду для максимального озеленення, особливо враховуючи, що зелені стіни в дизайні інтер'єру (фітодизайн) це світовий тренд.

Що таке вертикальне озеленення?

Вертикальне озеленення має на меті використання рослин для покриття вертикальних площин.
В дизайні саду це може вирішити такі задачі:

  • збільшити зелену масу на ділянці, зберігаючи корисну площ;
  • прикрасити або замаскувати фасад будівлі, альтанку, огорожу;
  • функціонально зонувати сад;
  • захистити від сонячних променів, вуличного пилу, шуму, небажаних поглядів.

Типи вертикального озеленення

Головна ціль, яку виконує при вертикальному озелененні ландшафтний дизайн - це єдність рослинних композицій і типу конструкцій, на яких вони розміщенні.

  1. Пергола, альтанка.Такі малі архітектурні форми в саду є головним місцем відпочинку. Тому їх декорують плетючими рослинами, для затишної атмосфери та захисту від спеки, пилу.
  2. Арка. Має в основі круглу, квадратну чи прямокутну конструкцію, що утворює склепіння, і слугує ефектним переходом між зонами саду. Це може бути проста форма з металу чи бетону, яку обплітають ліани, чи складні ландшафтні композиції, в яких кущі або дерева сплітаються між собою верхівками, утворюючи арку.
  3. Зелений фасад. Його створюють виткі рослини, що обплетають фасад будівлі. Таке озеленення прикрашає фасад, і підтримує температурний режим в будинку, не даючи стінам перегріватись.
  4. Жива огорожа. Це зелені огорожі з рослин. Для живоплоту часто висаджують вічнозелені дерева та кущі, які слугують надійною ширмою для зонування та захисту ділянки.
  5. Підвісні контейнери, вертикальні клумби. Найпростіші види озеленення, більше як декор, що доповнює дизайн саду. 
    Вертикальні клумби - це високі стійки або багатоярусні конструкції з контейнерів. Часто вони мають вигляд піраміди.
    В обох випадках в контейнери висаджують рослини з невеликою кореневою системою - бегонії, петуньї декоративні злакові і т.д. На піку ландшафтної моди садити харчові культури - м'яту, садову суницю, виткі томати і т.і.
  6. Фітостіна. Основу фітостіни складають фітомодулі заповнені рослинами. Це не просто рослини в горшиках, а ціла система вертикального озеленення з продуманим автополивом. Такий вертикальний сад виглядає іноваційно і може включати цікаві дизайнерські ідеї, на кшталт водоспаду, неонової підсвітки.

Рослини для вертикального озеленення

Для зелених стін використовують плетючі культури, кущі, дерева. Сучасні конструкції для вертикального озеленення значно розширюють список рослин, які можна задіяти.

Поширеніші плетючі багаторічники для швидкого озеленення:

  1. Виноград Вічі в саду є чемпіоном вертикального озеленення. В нього гарні декоративні показники - соковите насичено-зелене листя влітку, яке восени змінюється на жовто-багряне. Обплітаючи будь-яку вертикальну опору, він перетворює її на суцільну "смарагдову" стіну.
  2. Кірказон (аристолохія) це плетюча ліана, проста в догляді і дуже стійка. Його велике листя у формі серця, надасть саду об'єму, допоможе швидко перетворити великі площини на живу стіну.
  3. Плетиста троянда в ландшафтному дизайні вважається фаворитом. В неї рясне та довге цвітіння, широкий вибір сортів і кольорів. Потребує обрізки та укриття на зиму.
  4. Актинідія це деревовидна ліана, з цікавим листям та смачними, корисними плодами. Це не традиційна рослина для наших садів, що набирає популярності.
  5. Жимолость витка - напіввічнозелена ліана з яскравими, ароматними квітами, яка швидко задекорує великі площини.

Створити вертикальне озеленення своїми руками під силу садоводу новичку, варто вибрати простий дизайн і невибагливі рослини. Виконати стильне, неординарне озеленення допоможе ландшафтний дизайнер. Звертаючись до компанії ландшафтного дизайну Магія саду від Катерини Кордун Ви гарантовано отримаєте креативний ландшафтний проект високої якості. Наші спеціалісти щоденно вдосконалюють свої навички реалізуючи ландшафтний дизайн Київ, укладаючи рулонний газон Київ, здійснюючи догляд за садом. Всі ціни на ландшафтний дизайн можна дізнатись у нас на сайті або за тел. 096 -707-40-47
Катерина

Отримайте безкоштовну консультацію

Ми отримали ваш запит. Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом.
Виникла помилка. Повторіть або зателефонуйте нам.