InstagramFacebookFacebookYoutubePinterestTwitterLinkedin096 707-40-47Рус

Як задекорувати люк на садовій ділянці?

Кому і для чого потрібна декоративна кришка для люка на садовій ділянці? Правильна відповідь - кожному власнику приватного будинку, хто бажає жити в комфорті з усіма зручностями. Для цього точно знадобиться септик, свердловина для води, насосне обладнання та інше технічне оснащення, що буде перебувати на ділянці поряд з будинком. Хоча ці установки заховані під землею, всі вони мають виходи на поверхню, і це зовсім неп рикрашає територію біля будинку.

Розташування такого обладнання залежить від будівельних норм, зручності підходу до них, і при цьому часто не збігається з побажаннями замовника до майбутнього ландшафтного дизайну на ділянці. Тому виникає питання щодо маскування і декору всіх цих несимпатичних технічних деталей.

Правильний декор люка на ділянці

Ще на етапі, коли Ви тільки плануєте ландшафтний дизайн, рекомендуємо включати люки в територію клумб, а не газону. Так буде набагато простіше їх задекорувати, або прикрити за допомогою рослин. Якщо люк все ж потрапляє на газон, то саме вдале рішення, прикрити його штучним газоном. Звичайно, ідеального збігу за кольором домогтися не вийде, але все ж різниця не буде кидатися в очі, завдяки схожості кольору і фактур.

Створюючи дизайн саду, з урахуванням маскування люків, краще заздалегідь продумати функціональну сторону питання, а саме:

  • Зручний підхід до кришки. Якщо люк розташований посеред клумби, то при посадці рослин навколо, необхідно зробити відступ від люка. З одного боку рослини повинні ілюзорно приховувати маскування технічного елемента, але при цьому не заважати доступу до нього. Не висаджуйте поруч рослини з ніжними стеблами або квітами, щоб вони не зламалися в разі обслуговування устаткування.
  • Мобільність декору. Кришки або декоративні конструкції на люк повинні бути легкими і зручними, щоб їх можна було швидко зняти або пересунути.
  • Довговічність матеріалу. Матеріал з якого виготовлено декор, повинен витримувати перепад температур, зберігаючи при цьому свою форму і зовнішню привабливість. В іншому випадку, Вам доведеться кожен сезон вигадувати новий декор.


Далі розглянемо різні варіанти декору - від тих, що можна придбати вже готовими, до варіантів зроблених своїми руками.

Декоративна кришка на люк

До готових варіантів декору люків відносяться кришки (ковпаки) виготовлені з міцного пластику. Вони бувають у вигляді каменю, пня, колоди, старовинного колодязя, і навіть зовсім оригінальні - у формі книги, казкових героїв, скульптур тварин.

Кришка для люка під камінь - один з найпоширеніших варіантів маскування. Декоративний камінь на люк купити можна різни кольорів, розмірів і фактур, відповідно такий декор прикрасить будь-який ландшафтний дизайн. Зовні цей камінь дуже схожий на натуральний і має високі показники якості - атмосферостійкий, не деформується, не втрачає колір. Крім того, з внутрішньої сторони штучного каменю є шар теплоізоляції - він не дає замерзнути схованому під ним обладнанню.

Декор люка своїми руками

Якщо Ви не змогли підібрати варіант готового декору, або він не підходить за ціною, варто спробувати зробити декор люка своїми руками. Що ж придумати в такому випадку?

  1. Переносна клумба - простий і доступний спосіб прикрити люк. Для її виготовлення придбайте пластикове кашпо (вазон), наповніть його грунтом і висадіть рослини. Порада: вибирайте рослини з невеликою кореневою системою, що не потребують частого, рясного поливу, і не вимагають особливого догляду.
  2. Декоративна конструкція, макет. З доступних матеріалів: дерев'яних рейок, дощок, пінопласту на кришку люка можна спорудити конструкції-макети різних будівель. Це можуть бути - хатинка, млин, замок. Головне, щоб така конструкція була легкою і міцною.
  3. Декоративний камінь на люк своїми руками. Для виготовлення такої кришки будуть потрібні будівельні інструменти та мінімальні навички роботи з цементом. Для початку потрібно виготовити каркас, відповідний за формою і розміром, для цього можна вигнути сітку рабицю. Далі наповнити каркас легким матеріалом, який не боїться вологи, наприклад: пінопласт, монтажна піна. На наступному етапі приготувати цементний розчин, і в кілька тонких шарів покрити каркас зверху. Щоб камінь мав не сірий колір, в верхній шар додайте барвник. А зробити валун стійким до різних погодних умов можна за допомогою покриття готової кришки шаром герметика по бетону.


Якщо Ви хочете зробити свій сад бездоганним, але не хочете витрачати час і сили на пошуки рішень багатьох технічних питан на ділянці - краще відразу звертайтеся в компанію ландшафтного дизайну Магія саду Катерини Кордун. Ми виконаємо ландшафтний дизайн в Києві та Київській області "під ключ" за найприємнішою ціною. Постелимо рулонний газон, посадимо плодовий сад, і навіть кришка септика в нашому виконанні, стане ідеальним доповненням дизайну саду. 

Отримайте безкоштовну консультацію

Ми отримали ваш запит. Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом.
Виникла помилка. Повторіть або зателефонуйте нам.